Az oldal betöltés alatt!

Türelmetlen vagy? Klikk ide

Tartalomjegyzék PKN Ranch.hu fóruma
Lovak, lókötők, meg a lelkük

AlbumAlbum Gy.I.K.Gy.I.K. KeresésKeresés TaglistaTaglista CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
KivonatokKivonatok ProfilProfil   EseménynaptárEseménynaptár   BeállításokBeállítások
Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned RabbistoshiRabbistoshi BelépésBelépés

Eseménynaptár 
"Luxus" ? a lovak takarmányozásában

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához Nyomtatható verzió    Tartalomjegyzék -> Zabos
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
C_ROffline
Residenter
Residenter
Összes hozzászólása: 136
Kor: 59
Nem: Férfi
Nuggets: 7392

HozzászólásElküldve: Pént. Dec. 18, 2009 12:13 am    Hozzászólás témája:  "Luxus" ? a lovak takarmányozásában Hozzászólás az előzmény idézésével

Egy lovasbolt tele van szép dobozokkal amelyek jelentős árukkal komoly hatékonyságot igérnek a lovak különböző táplálkozási hiányosságainak eltüntetésében.

Használtam elég sok ilyen terméket, de ez pénztárca kérdése is.

Volt időm utánanézni és egy csomó olyan táplálékot találtam aminek a hatékonysága bizonyított és feldolgozott állapotban tartalmazzák is ezeket a drága táplálékkiegészítőkben lévő hatóanyagokat.

Igazából az emberek ellátása érdekelt, mert ilyen oldalt hoztunk létre a weben, de kiderült hoyg alovaknál is hasznosíthatóak.

Az igazi csavar viszont abban van, hoyg ha az árakat nézzük, kiderül hogy sok mindent meg lehet szerezni lényegesen kedvezőbb áron, mint a késztermékek.

Kinek milyen ötlete van, vagy volt eddig, amivel változatos étrendet és jó eredméyneket ért el a lovaknál.

Csak egy példa az egyszerübbekből. A dinnye szezonban a faluban lévő dinnyetermelőtől szoktam venni magunknak dinnyét. Kiderült hogy van egy csomó dinnyéje, amit már eladni nem tud, mert kicsi vagy formátlan stb. A vége az lett hogy kb 1 tonna dinnyét tudtam elhozni tőle a szezonban, teljesen ingyen. Egyébként olyan édes volt mind hogy néha mi is megettük a lovakkal közösen. Általában 3-4 kg -os dinyék voltak, és a nyári melegben a lovak imádták.

Hasonló a hullott alma, a szőlő, és egy csomó gyümölcs. Még a diót is megeszik. Sok helyen fel sem szedik az almát, csak a tökéleteset.

A sárgarépa, fokhagyma, stb. szintén elérhető és hatékony táplálék, de nem mindenki foglalkozik az etetésével.

Az igazi luxusról majd később ha érdekel valaikit ez a dolog.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Felhasználó weblapjának megtekintése 
FalurosszaOffline
Patriot
Patriot
Összes hozzászólása: 217
Kor: 57
Nuggets: 8632

HozzászólásElküldve: Pént. Dec. 18, 2009 12:42 am    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

a fokhagyma OLCSÓN! az engem érdekelne Wink igen bevált régebben a lovaimnál!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése 
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

Összes hozzászólása: 3979
Kor: 55
Nuggets: 134057

HozzászólásElküldve: Pént. Dec. 18, 2009 12:48 am    Hozzászólás témája:  Re: "Luxus" ? a lovak takarmányozásában Hozzászólás az előzmény idézésével

C_R írta:
A sárgarépa, fokhagyma, stb. szintén elérhető és hatékony táplálék, de nem mindenki foglalkozik az etetésével.

én a sárgarépát nem csak etetem, de forgalmazom is. Rolling Eyes

a fokahagymát még nem próbáltam, már amennyiben a legyek, bogarak, egyebek távoltartásáról van szó, mert valahogy nem hiszek benne. de ha van más oka is, akkor tárjátok elém, hagy okosodjak kicsit. Smile
Felhasználó profiljának megtekintése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése 
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Pént. Dec. 18, 2009 12:04 pm    Hozzászólás témája:  Fokhagyma Hozzászólás az előzmény idézésével

Táplálkozással kapcsolatos tudásbázisunk ilyen dolgokat gyüjtöget pont

http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/taplalkozas/20090220220514990000008490.html

http://www.pointernet.pds.hu/lovaglas/tudas/publication/takarmany/20060410115255250000007620.html

[url]
http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/taplalkozas/20080122144433359000000323.html[/url]

még van egy csomó.

A Garlic fokhagyma örleménytaláltam meg, de az drága, van ajánlat sokkal olcsóbb, szárított foghagyma termék előállítására. A sárgarépára szintén.
Tehát ezeket sokáig eltartható száritott formába hozzák és zsákban lehetne tárolni és etetni.
A lényeg hogy ne legyen drága és könnyen és hosszú ideig legyen tárolható.

A modern orvostudomány igazolta emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását. (wikipedia)
Vissza az elejére
FalurosszaOffline
Patriot
Patriot

HozzászólásElküldve: Pént. Dec. 18, 2009 3:21 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

Nem egzakt, nem tudományosan, kísérleti úton, labormunkával alátámasztott, csak indirekt következtetéses módon kapott eredményem: az NYAGCSERÉT (általjában!) javítja, az erőnlétet-kondíciót (másodlagosan fokozza Smile

Sárgarépát, milyen tételben, mennyiért??? Pilisvörösvárra, szállításal, anélkül...????????? Rolling Eyes
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése 
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Pént. Dec. 18, 2009 5:50 pm    Hozzászólás témája:  ha már luxus akkor legyen az Hozzászólás az előzmény idézésével

Egy komplett görögsaláta receptje

1 fej saláta vagy friss salátakeverék (500 gr) összetevők: jégsaláta, endivia saláta, fejeskáposzta, sárgarépa)

2-4 paradicsom
2-4 zöldpaprika
10 dkg juhsajt, feta sajt
1 -2 fej vöröshagyma
5 dkg olajbogyó
2-3 grezd fokhagyma
borecet
extra szűz oliva olaj öntet egy deci kb (750 ml kb 900 Ft Lidl)
csipetnyi só
(ember esetében + fekete bors)))))

Nem lesz drága akkor ha a Tesco stb már leszállitja az összetevők árát. Ez nem jelent romlottságot, hanem még felhasználható.
Nyilván a fokhagyma egy két gerezdje nem tétel.

Ha egy ilyen vitaminbombával megküldöd a lovat sokkal nagyobb értéket kap minta gyárilag kiszerelt vitamin táplálék kiegészítőket vennél.

Ha már tudja mit jelent a "saláta" hívószó, vágtában jönnek kajálni ))) és az jó )))
Vissza az elejére
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Hétf. Márc. 08, 2010 10:09 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

Itt a tavasz, nem árt egy kis vitaminpótlás a lovaknak .

E vitaminok a lótakarmányozásban 1.rész

Talán kevesen használtak még extra szűz oliva olajat a lovak takarmányozása során. Nem csak az emberi táplálkozás része az oliva, a mediterrán vidékeken nem szokatlan ez az élelmiszer, ahogy a datolya is lótáplálék lehet, de Európában nem használjuk. Az oliva hasznos vitamin forrás, és gyógyszer is.

folyt köv, linkekkel és oliva bogyó táblázat

http://www.pointernet.pds.hu/lovaglas/tudas/publication/takarmany/20100308180718123000000949.html

Ismerősöm importál is, hasznos saját (emberi) fogyasztásra is ínyenceknek, és ha a ló vitamin szükségletét akarjuk olcsóbban fedezni mint a dobozos lóvitamin készítmények.

A második cikk általános összefoglaló lesz a lótakarmányozásban használható egyéb olajokról is.
Vissza az elejére
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Hétf. Márc. 08, 2010 10:37 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

ez nem hangzik rosszul, egyetlen amiben tamáskodom kissé, hogy 2 ek elég lehet. ennek még utána néznék. régebbről vannak emlékeim, hogy azt olvastam, hogy a shire lovak abrakjához az ángliusok tesznek egy-két nyers tojást. sőt egy fél decinyi sherryt is. (de hát az angolok mihez nem tesznek sherryt?) Very Happy
egyébként a kukoricacsíra olaj is igen jó, lerobbant sovány lovak hízlalásához, de abból azért a hozzászoktatás után elég szép mennyiséget be kell adni a lóba. Very Happy ez egy hét után felmehet egy literig is, ami azért nem olcsó, de működik. azonkívül amikor megborul egy ló bélflórája és élesztős kefírkúrát tartunk, akkor is kell olajat adni hozzá.
Felhasználó profiljának megtekintése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése 
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Hétf. Márc. 08, 2010 10:59 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

hogy árban jó lehet afelől nincsen kétségem, mert azt találtam a neten, hogy a búzacsíra oljanak van a legnagyobb e vitamin tartalma, de egy 50 milis 900 ft-ba kerül. de én azért megkérdezném az orvosdoktort, hogy mennyi lehet az a mennyiség, amennyi kell a lónak e vitaminból. én ugyn nem vagyok ló, de e vitamnra az embernek is szüksége van ugyi, így inkább tablettában is eszem, bár az olívát is fogyasztom, de nem napi rendszerességgel, mert többnyire csak salátára, illetve majonézes cuccokba teszem.
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Hétf. Márc. 08, 2010 11:13 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

Fantasztikus dolog az oliva.

Az érdekesség az egészben az hogy a spanyolok, görögök és az olaszok is annyira megszokták századok óta hogy kicsit lazán veszik a kanyart.

PLd. ha bemész a TESCO ba és nézegeted a kinálatot, nem nagyon tudod meg az üvegekről hogy milyen bogyóból készült az olaj.

Ennek az az oka hogy a nagy gyártók pld a Bertolli stb. cuve olajokat készítenek azért, mert nekik egy stabil mennyiséget és minőséget kell szállítaniuk. (összekeverik a tételeket)

Így nem márkás Soproni kékfrankost iszol hanem csak vörösvort, ami nem ugyanaz.

A tudományos publikációk viszont tartalmaznak értékeléseket a különböző bogyókról, de ezt a kutya sem olvassa, csak a tudósok. A háziasszonyok nem.

Az ember egyébként inkább az íze szerint szelektál, nem a hatóanyag szerint, mert lehet hogy a szuper olaj pld kesernyés.

A hatásuk frenetikus. Elképesztő.

A hatóanyagok mind megtalálhatóak a gyógyszerkönyvben is.

Pld tegnap kezdődött valami árpa szerű cucc a szememen, ezt szokásos módon drága gyógyszerrel napok alatt lehet elmulasztani.

Csak szórakozásból tegnap este bekentem olivával, reggel vége is volt a bajnak.

Haj korpásodást , fejbőre kenve megszünteti.

Ha van derékfájásod, kissebb fájdalmak, akkor piritósra öntve az olajat egy idő után megszünik a fájdalom.

A gond a fajtával van, két bogyófajta között 300% hatóanyag különbség is lehet.

A vörösbornál is van ilyen, a Soproni Kékfrankos és a Zweigelt magasabb polifenol tartalmú mint a többi (jelentősen).

A mediterrán diéta ezért eredményes, és követendő játék.

A lónál alkalmazva a nagyértékű oliva árban úgy néz ki, hogy egy 5 literes fémdoboz kb 10000 Ft, ami kb 3 hónapig elég egy lónak, ez napi 100 Ft.
A hatása a vele egyenrangú tablettás szintetikus gyógyszereknél sokkal sokkal olcsóbb.
A ló szőre fényes lesz (külcsin), bőrbetegségei eltűnnek.

Nem csak sovány lovaknál hasznos egyébként (nem akalória az érdekes), kis mennyiségben vitaminpótlást jelent.
Ami meg megmarad megeszi a gazdi.

Egy spanyol ember 28 liert fogyaszt évente, egy magyar egy decit sem. De ott sokkal kevésbé tarol az érelmeszesedés, infarktus és egyéb szívbetegségek. (Sajt, vörösbor, oliva, finom sonka, és szép nők, kitűnő lovak, az életerőd tuti megmarad.)

A vajat el kell felejteni és a zsírral főzést, stb.

Cavallo 2005 decemberi száma tartalmaz erről cikket, onnan olvastam a két evőkanalat (egyébként embernek is annyi az adagja naponta) a cikk címe: Csak olajozottan.
Fel fogom vinni azt is, csak le kell írni mert nincs meg digitálisan csak papíron.

Természetesen elsőre drága olivát venni (csak az extra szűz a jó).
De ha valaki vitaminokat venne akkor inkább ezt vegye, jobban jár százszor.

Egy kozmetikai célú kis tégely 8000 Ft, azért vehet 4 litert a széplány.))))))) Laughing

A csúcs az, hogy a kozmetikai cégek közül még egy sem tudta megmondani hogy milyen bogyóból készült olajat használtak fel a készítményhez. (az eladók azt sem tudták hogy hány féle bogyó van: kb 150 egyébként)
Vissza az elejére
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Hétf. Márc. 08, 2010 11:33 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

C_R írta:
A vajat el kell felejteni és a zsírral főzést, stb.

hát ebben a kérdésben nem vagy teljesen legújabban korszerű.
sőt erősen off is a lótáplálást, vitamink kiegészítést illetően. Very Happy
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Kedd. Márc. 09, 2010 8:55 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

Ha az alábbi szöveg már nem aktuális, akkor meglepetést tudsz okozni.
Kiváncsian várom a korszerübb ismereteket, mert holtig tanul az ember, meg különben sem vagyok dogmatikus.
Laughing ------------------------------------------------------------------

Statisztikai és kísérleti adatok igazolják, hogy a telített zsírokban gazdag táplálék megnöveli a vér koleszterinszintjét, ezáltal fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezeket a telített zsírsavakat aterogén zsírsavaknak nevezzük, mert fogyasztásuk hatására egyértelműen növekszik a vérben lévő káros koleszterin (LDL) mennyisége. A telített zsírsavak fogyasztása esetén ? meg?gyelések szerint ? megnövekszik a trombózisok gyakorisága azáltal is, hogy a vérlemezkék sokkal gyakrabban tapadnak össze (aggregálódnak), így vérrögök alakulhatnak ki így, melyek a koleszterin lerakódásoktól már amúgy is beszűkített ereket teljesen elzárhatják. E jelenséggel kapcsolatban beszélhetünk a zsírok trombózist okozó (trombogén) sajátosságáról. Tehát a telített zsírsavak egyrészt fokozzák az érelmeszesedést, másfelől felgyorsítják a trombózist okozó vérrögök képződését.

Bővebben Razz

http://hu.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%ADrsav
Vissza az elejére
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Hétf. Márc. 29, 2010 9:17 pm    Hozzászólás témája:  Napraforgó Hozzászólás az előzmény idézésével

Felkerült hozzám egy hirdetés,

PETIOLARIS-ELÁGAZÓ TÍPUSÚ NAPRAFORGÓMAG
MÉHÉSZEKNEK ÉS VADÁSZOKNAK

Ajánlás: elsősorban ruderális területekre, vadföldekre takarónövénynek, méhlegelőnek, vadak etetésére.

A lovak etetésére is hasznosnak látszik a dolog, mert más tulajdonságai vannak mint a hagyományos napraforgóolaj alapanyagnak szánt növénynek.

Érdemes lenne kipróbálni kis mennyiségben.

http://www.pointernet.pds.hu/sunflower/index.html

Teszek én is egy kisérletet, mert egyrészt dekoratív a növény, másrészt nem haszontalan tápanyag, hely meg van bőven.

Ha a szarvasoknak jó, akkor valószínüleg a lovaknak is.

Használt már valaki natúr napraforgómagot takarmányozásra?
Mennyit szoktak adni a lónak egyszerre? (egy napraforgótányér elég /nap?
Vissza az elejére
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Hétf. Márc. 29, 2010 9:58 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

én régebben etettem. zabbal simán keverhető, kb. egy duble marékkal lehet adni felelősséggel szerintem.
FalurosszaOffline
Patriot
Patriot

HozzászólásElküldve: Kedd. Márc. 30, 2010 9:03 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás declaratio Hozzászólás az előzmény idézésével

Wink Én napraforgópogácsát etettem, ami a zolajgyártás mellékterméke, visszamaradt anyaga(hulladéka?)

Óvatosan köll kezdeni - mint mindennel! - de azután lehet bátran adagolni, ha a vérszem indokolt (a lovak nem reagálnak rá rosszul)

Túladagolás, persze, lehetséges, és akkor káros is lehet a 6/a-sa Razz

Horribile dictu! Láttam már lovat napraforgószárat enni, és teljes érett tányérokat is, ami még nem volt barnára (szarrá) égve...., én ezektől ódzkodnék.... Rolling Eyes
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Kedd. Márc. 30, 2010 9:35 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

a napraforgópogi az jó cucc valóban, az a kis problema vele, hogy ott lehet hozzájutni, ahol kifacsarják a szotyi lelkit, a zétolajgyárnál. de sajnos a répaszeletnek is annyi, merthogy már az összes cukorgyárat leromboltatta itthon az eu.
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Kedd. Márc. 30, 2010 9:54 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

Szerintem egy lovarda környékén mindig van olyan hely ahová lehet vetni ezt a napraforgómagot. 3 cm mélyen kell csak elrejteni és nő mint a gép, állítólag, meg szép sárga hónapokig.

Én kipróbálom valószínüleg, aztán hogy csak egyék bátran a normális mennyiségben, legalább csillogni fog a szőrük.

Megesznek úgyis mindent...

Elloptak már narancshéjet, krumplihéjat, sültkrumplit a tányérról, száraz fenyőtobozt, stb. mert éheznek szegények baromira....

Néha a macska farkát is megakarták enni, de ő nehezményezte és elszaladt.

A kecskéknek szánt gazt is megeszik ha hozzáférnek, mert az is jó lehet valamiért.

Azért nem egyformák, a rántotthúst volt hogy az egyik nem szerette (ellopni) csak felborította a tányért, erre a másik felkapta elszaladt vele, de nem ette meg valamiért. Laughing
Vissza az elejére
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Kedd. Márc. 30, 2010 10:01 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

C_R írta:
csak egyék bátran a normális mennyiségben, legalább csillogni fog a szőrük.

a népmesékben erről szó sincsen. a táltos paripa szőre a kölestől fénylik! nem szólva a parázsról, ami minden mesebeli táltos kedvenc eledel a köles mellett. Very Happy
amúgy meg télleg. a köles, kis mennyiségű natúr len mag, az komolyan szőrfényesítő hatású.
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Kedd. Márc. 30, 2010 11:02 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

A Cavallo magazin cikke (roppant tudományos) írja hogy az olajoktól csillog a lovak szőre és még millió előnyük van.
Tényleg csillog, gondolom az olajtól is, meg mástól...

A cikk hosszú, elektronikus formában nincs meg, legépelni meg nem volt kedve a lovaskislánynak .. én meg lusta vagyok ilyesmire.
Minden olaj féle emlegetve van benne.

Szerintem az oliva a csúcstermék ebben a dologban.
Csak drága.
Az olivával kapcsolatban már látomásaim vannak......
A múltkor köhécselt az egyik ló, persze orvos+gyógyhatású szer adva neki, nem javult.
Benyomtam neki 3x30ml adagot naponta egy hétig, köhécselés elmúlt. De két nap után már erősen javult.
Gondolom azért mert van benne gyulladás csökkentő is..
Vissza az elejére
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Vas. Ápr. 11, 2010 7:51 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

Kiderült hogy az oliva olaj nem is drága a piaci viszonyokhoz képest.)))

1 liter lenmagolaj kb. 2400 Ft az Anivetnél.
A lenmagolaj az eszenciális zsírsavakban gazdag, az oliva olaj pedig az egyszeresen telített zsírsavak császára.

Az eszenciális zsírsavakban gazdag a napraforgómag is, ezt is hasznos lenne etetni, +a napraforgóolaj kis mennyiségben is alkalmas a zabon lévő por lekötésére (napi használatra sokkal olcsóbb mint az oliva, persze nem is "tud" annyit.
.

Egész más a zab ha egy kanál napraforgóolajat (vagy bármelyiket) ráöntünk, jól elkeverjük hogy a zabszemek olajosak legyenek és állni hagyjuk pár órát. Természetesen a zab állagát is befolyásolja, felpuhítja egy kicsit és könnyebb megrágni a lónak, de a legfontosabb hogy nem lesz poros.

A por akkor is nagy gond, ha a lónak porallergiája van bár (erre is ajánlanak méregdrága termékeket (7-8000 Ft egy liter).
De az is lehet hatalmas probléma, ha a zab tárolása nem megfelelően történik és penészgombák is megtelepszenek rajta.
Az egér és patkány ürülék is jellemző sok helyen de az már egy másik történet.

A zab olajozása leköti a port pláne jó ez ha ha penészes, és valamivel jobb helyzetet teremthetünk, mintha nem csinálnánk semmit.

Az egyik lónál kiderült nálam is ez a porallergia, ami széna etetésekor jelentkezett (valószínü az adott "sorozatú" szénában volt valami ami ezt kiváltotta (több fajta széna összetételű kaszálónk van). A megoldás egy kiszuperált fekvő mélyhűtőnek az egyik esőcsatorna alá helyezése volt, mert ebbe pont belefér egy szénabála (nem kerül semmibe egyébként , én is fémfeldolgozó "szakemberektől" szereztem ingyen (egy kávé) a műanyag ládát (nekik csak probléma eltüntetni).

Etetés előtt az automatikusan feltőltődő (eső) ládába beledobjuk a szénabálát, kicsit ázik, a por eltűnik róla, meg is puhul egy kicsit, és mehet a szénarácsba. Ott kicsurog belőle a víz 90 %-a és lehet enni.
Vissza az elejére
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Kedd. Máj. 04, 2010 11:34 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

A biotin etetése olcsó forrásokból.

"Lovainkkal etetett takarmányaink biotinhasznosulása közül pl. az árpa biotinjának hasznosulása kb. 10-20% körüli, a zab 30%, míg a zöld fű, a kukorica, illetve az olajos magvak biotinhasznosulása csaknem 100%, mivel ezekben főként szabad formában fordul elő ez a nagyon értékes anyag."

A napraforgómagot imádják a lovaink (eddig nem adtam még nekik sosem, eszembe sem jutott).

Beáztattam pár órára és zabbal keverve adtam nekik, kis mennyiségben (egy 2 decis pohárral egy fándli zabhoz).
Nem akartam kockáztatni, vagy túletetni.

Egyenlőre nem tudom mennyit lehet nekik adni gond nélkül.
Megennének bármennyit.

Napi 20 mg biotin lenne ajánlott, de nem tudom mennyi napraforgómag tartalmazhat ennyit ( kb.)
Vissza az elejére
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Szer. Máj. 05, 2010 8:58 am    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

realcowboy írta:
én régebben etettem. zabbal simán keverhető, kb. egy duble marékkal lehet adni felelősséggel szerintem.

ezt azért írtam régebben, mert ezt a mennyiséget kipróbáltam, rendszeresen etettem.
sőt. amikor még nem volt internet és az etetési tudományt sok helyről kellett megszerezni, a parasztembereknél azt láttam, hogy az abrak keverve volt előkészítve. Zab, kukorica, napraforgómag. mára már tudjuk hogy a szemes akkor hasznosul a legjobban, ha egységes állagú, mert a különböző méretű magokat nem minden ló rágja meg alaposan, ezért kevésbé hasznosul. zabot szotyit viszont simán lehet keverni, mert kb. egyforma kemény a héjuk. szerintem. megjegyzem eszembe sem jutna azért vetni, hogy etessem, egyszerűbb venni, mert amennyit megesznek, nem tétel.
bár idén Kamilla is készül vetni, igaz nem kifejezetten a táplálás véget, csak azért, mert jól néz ki. Very Happy
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Szer. Máj. 05, 2010 9:40 am    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

Nekem is csak azért jutott eszembe, és néztem utána a dolognak, mert hirdetés került fel hozzám a napraforgómaggal kapcsolatban.
http://www.pointernet.pds.hu/sunflower/index.html

Kiderült hogy sokáig virágzik, és most már tudom hogy milyen hatásai vannak (nagyjából).

Szerintem érdemes lenne rendesen felderíteni a dolgot, mert a biotin probléma mindenkit érint.

A dekoratív hatásokat most fogom "ellenőrizni", mert kaptam egy zacskóval és vetem minden olyan helyre ahol van egy kis szabad sáv, és a tájolás miatt virágzáskor jól mutathat a farmon. Mellesleg ehető is, tehát kipróbálom mire jutok vele.
A holland szomszédaim is kaptak a dolgon és ők is vetettek kifejezetten dekoratív célra.

Vettem egy másféle (csikos) magot is zsákkal (kb 40 kg), azt kezdtem etetni.
A vadak megeszik a szárát is állítólag.
Ha beválik a dolog akkor a kihasználatlan helyekre csíkszerűen vetek egy csomót. Legfeljebb egy kis abrak önellátási lehetőséggel kiegészítem a vásárolt zab mennyiségét.

Vásárolni azért nem olcsó, drágább mint a zab jelentősen.

A ló számára jelentős élvezeti értéke lehet, mert igen lelkesek ha meglátják. (egy üres vödröt eltulajdonítottak amiben napraforgómag volt előtte pár percel, és végig gurigáztak vele az udvaron, hátha valami csoda folytán mégis terem benne mag ))))) Laughing
Vissza az elejére
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Szer. Máj. 05, 2010 9:52 am    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

szerencsére a biotin kérdés sosem merült fel még nálunk. sosincs olyan ló akinek töredezne a körme, vagy bármilyen táplálék hiányt mutatna. igaz zöldet mindig esznek jelentős mennyiséget. a lovardákban megszokott beteges pataápolás sem divat nálunk. magam patazsírt pontosabban azt helyettesítő valmit csak akkor használok, amikor valami fellépése van a lovaimnak. nálunk a pataápolás kimerül a fürdéskori patamosásban, patazsírt biztos nem találnék egy kilót az összes lótulajdonosnál együttvéve sem. igaz, a talajunk homok. a koszt meg olyan vegyes, mint egy rendes paraszt udvarban. az állandó étrend része a kukoricaszár, a marharépa, sárgarépa, száraz kenyér, lucerna széna, korpa, árpa, kukorica, búza és ezek pelyhei is néha. zab viszont ritkán van. Very Happy
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Szer. Máj. 05, 2010 10:16 am    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

Irodalom szerint a pata állapota és tulajdonságai több dologra visszavezethető ismérvekkel bírnak.

- genetika
- kor (öregebbnek nyilván több lehet a gondja)
- pata szine (sötét keményebb, világosabb puhább)
- nedvesség
- táplálkozás
- tartási körülmények (csak box, vagy van kifutó is, karám stb.
- mozgás
- ápolás
stb stb.

A három lovamnak (fajta is megegyezik), és a két kanca rokon (anya,lánya) különböző a patája pedig ugyanazt eszik, stb. - minden nagyjából megegyezik.

A fenti és még bővített paramétersor egymásra hatásából az optimális állapotot létrehozni -Tudatosan-, valószínüleg művészet.

Ha nem sikerül akkor meg szívás van
Laughing

De a változtatás a jó irányba sem egyszerű, mert általában nem lehet tudni mi vezet a kellemetlenséghez.

Az csak egyszerű eset és szerencse ha megfigyelhetem hogy melyik lábával rugdalja az ajtót, és a vas pánt mégis csak erősebb mint a pata hosszútávon - és lépni lehet ez ellen.

Lehet hogy el van nálad találva a dolog, és minden paraméter jól áll.

Nálam kettőnek sosincs baja, egyre meg figyelni kell. Legalább nem unatkozom.
Vissza az elejére
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Szer. Szept. 01, 2010 9:43 pm    Hozzászólás témája:  Szója Hozzászólás az előzmény idézésével

Etetett már valaki extrahált szójadarát?

Nyersfehérje 45-48%

Csikóknak ajánlott takarmánykiegészítő.

--------------------------------------------------
Más
Energia bombának másik érdekesség

85% szénhidrát tartalmú (növényi, könnyen emészthető, hővel feltárt) kukoricából emberi tápnak készített lisztet használtunk takarmánykiegészítőnek. Nagyon bevált, imádják.
10 kg (benne 25 dkg-os csomagok) 2000 Ft !!! (csak lovasoknak, tőlem (egyébként kereskedelemben 1 gramm = 1 Ft, tehát 10000 Ft lenne).
Lónak, kutyának, kecskének,halnak (tóba, vagy akváriumhoz is) szárnyasoknak, stb bevállt dolog, az állatpiacra történő gyártásában kezdünk együttműködni a gyártóval.
Vannak hasonló elv alapján gyártott termékek, de azok a teljes kukorica feldolgozott formáját tartalmazzák, így sok olyan rész is belekerül ami nehezen emészthető. Embernek más minőséget készítenek, és az sokkal jobb az állatnak is egyébként.

Horgász etetőanyagnak is kitűnő.
Vissza az elejére
lisawicaOffline
Builder
Builder

Összes hozzászólása: 504
Kor: 36
Nem: Nő
Nuggets: 8495

HozzászólásElküldve: Csüt. Szept. 02, 2010 8:49 am    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

GMO szóját? Twisted Evil
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Csüt. Szept. 02, 2010 9:22 am    Hozzászólás témája:  GMO/ No GMO Hozzászólás az előzmény idézésével

GMO vagy nem, az egyéni döntés kérdése szerintem.

Egyébként Magyarországon széles körben használják állatok takarmányozására az általában amerikai GMO Szóját, mert magasabb a fehérje tartalma (48-49%).

Kb 230 millió tonnát/év használnak fel a világon

---------------------------------------

Sixteen quarter horse yearling fillies were used in a 112-day feeding study to determine the comparative efficacy of alfalfa hay to soybean meal in supporting growth in young horses. The corn-based concentrate was supplemented with either protein from alfalfa hay or soybean meal. The yearlings were fed diets in a 60:40 grain-to-hay ratio. The fillies fed the soybean meal supplemented diet retained more nitrogen more efficiently than fillies fed the alfalfa diet. The soybean meal-fed fillies had higher concentration of osteocalcin. The researchers concluded that soybean meal and alfalfa proteins were equally effective in providing growth to young horses, however, the biological value of the absorbed nitrogen appeared to be higher in the fillies fed the soybean meal supplemented diet. Differences in osteocalcin concentration indicate that the soybean meal supplemented fillies were experiencing a greater amount of osteoblastic activity compared to the alfalfa-fed fillies.

Wall, L.H. and coworkers. 1998. Growth of yearling fillies fed alfalfa or soybean meal. J. Equine Vet.. Sci. 18(4):266-269.

-----------------------------------------------------
Linkek http://www.soymeal.org/ http://www.soygrowers.com/
http://www.soybean.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean
-----------------------------------------------------------------------
Más irodalombóll : sokkal jobb eredményeket értek ellenőrzött és vizsgált etetés során és emészthetőbb a hallisztnél, ami nyilván állati fehérje.

A ló egy érdekes kérdés, hogy hogyan lehet felhasználni, növényi fehérjét más formában is etetünk, például lucerna.

Természetesen ismert a fehérje túladagolás veszélye.
Vissza az elejére
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Csüt. Szept. 02, 2010 10:18 am    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

előfordult már, hogy etettem szóját, igen lepukkant sovány lóval, de annyira nem volt látványos eredménye és ráadásul elég drága is. a marhások tán nyomják az állataikba, de szerintem a lónak nem feltétlenül ideális. olyan ló, aki nem jó evő és kevesebbet eszik a soványsága dacára, annak beválhat, de én csikóknak biztos nem adnék.
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Csüt. Szept. 02, 2010 3:05 pm    Hozzászólás témája:  Szója Hozzászólás az előzmény idézésével

Nagyon sok mindenben esszük, mi emberek is, csak nem tudunk róla.
A különböző tápokban is szerepel (kutya, szárnyasok stb.) ha akarják hogy fejlődjön is az állat.

Csak szénhidráttól kevésbé nő bármi, illetve ha nehezen emészthető akkor pláne gond van vele (pld. kukorica).

Én most halakkal próbáltam ki, (van vagy 2-3000) különböző keverékeket csináltam. A halak is imádják (olyan keverékeket csináltam amit egy az egyben ló is megehetné.

Egyébként nagy tételben nem drága szerintem, az értékéhez képest.
Te mennyiért kaptad /kg?

Zab
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 390 kcal 1630 kJ
Szénhidrátok 66 g
- Rost 11 g
Zsír 7 g
Fehérje 17 g
Pantoténsav (B5-vitamin) 1,3 mg 26%
Folsav (B9-vitamin) 56 μg 14%
Vas 5 mg 40%
Magnézium 177 mg 48%
β-glucan (soluble fiber) 4 g

A dolog háttere az hogy kisérletezek különböző tápok keverésével több célra, mert van egy gyártóbázis aki szeretné bővíteni a termék skáláját (gazdasági nehézségek miatt), így kapacitás van.

Szárított sárgarépa, fokhagyma, stb is érdekel illetve képesek gyártani ha van alapanyag hozzá.

Mostani eredmény, hogy olyan haletetőanyagot sikerül mixelnem amitől kiakadtak itt a Balatoni horgászok. Egy zsák halat fogott az egyik fazon ezzel, amíg a többiek tőle jobbra balra nem fogtak semmit. A horgászboltos azt mondta hogy vegyek golyóálló mellényt )))))
Vissza az elejére
debebeOffline
Lódoktor

Összes hozzászólása: 290
Kor: 52
Nuggets: 11644

HozzászólásElküldve: Csüt. Szept. 02, 2010 3:56 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

Eszébe se jusson senkinek szóját etetni lóval.
Legfeljebb extrahált szójadarát, mert ebben már nincs annyi antinutritív faktor, mint a teljes szójában. Ennek ellenére sem tudom elképzelni, hogy miért kellene extrahált szójadarát etetni lóval, amikor zabbal, réti szénával, lucernával is el lehet érni ugyanezt. Ki látott már szóját legelő lovat?
Az extrahált szójadara emészthető nyersfehérje tartalma igaz hogy 30-35%, de alacsony nyersrost tartalommal (5-7%). Bezabálás veszélye! Meg fosás, meg savós patairha gyulladás.
A ló nem disznó vagy csirke, amit ilyen szarokkal kellene megnyomatni. Persze az ember sem az, csak a szója olcsóbb, mint a hús és minden húskészítménybe szívesen berakják. Én ilyet sosem veszek, de nem biztos hogy ráírják az összetevőket és azt hogy szóját is tartalmaz.
Ahogy a ló alaptakarmánya a zab, rétiszéna, max. lucerna, így nekem a kenyér, a kolbász, a szalonna.
De azért szeretem a zöldségeket is (lila hagyma:-))
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Csüt. Szept. 02, 2010 4:58 pm    Hozzászólás témája:  Szója Hozzászólás az előzmény idézésével

Természetesen extrahált szójadaráról volt szó.
Rost tartalom 7% a zabé 11%

Valószínüleg nem natúr etetik hanem adalékként más összetevők mellett, nyilván az arány érdekes, a fenti forrás amit beidéztem nem tűnik komolytalannak.
------------------------------------------------------------------------------
A hagyományos etetés jó támpont, de annak is vannak apróbb problémái.

1. A zab tárolása: még kevés helélyen láttam egér és patkánymentes tárolási rendszert (egér patkányürülékkel rendesen megfűszerezve)

2. A tárolási körülmény (nedvesség, stb.)
miatt sokszor penészedik és gombásodik

3. A zab aratása külön művészet, sokszor kihullik a szem és szemetet kap a gazda zab helyett (egyszer olyan tételt akartak eladni amit zsákbarakva félkézzel is felemelhető volt) Rossz volt a kombájn mondta a harcos.

4. Ázottan aratják, a zab megbarnul, a beltartalmi értékek megváltoznak (megbarnul, stb.) Állítólag a fehérje tartalma csökken.

5. Feldolgozott zabot nem etetnek,

Tehát a fenti kockázatok miatt sokan zsákos, gyári lótakarmányt etetnek értékesebb lovakkal.

Nem szorgalmaztam aszója etetését csak kiváncsi vagyok hallott e valaki ilyesmit (haltáp miatt olvastam a fenti weboldalon a lóval kapcsolatban is). Illetve érdekes lenne megnézni a zsákos tápokban (csikótáp) van e bekeverve.
Vissza az elejére
realcowboyOffline
Békebíró
Békebíró

HozzászólásElküldve: Csüt. Szept. 02, 2010 9:28 pm    Hozzászólás témája:   Hozzászólás az előzmény idézésével

bár alapból pusztán a korom végett lehetne megcsontosodott megszokás buzinak nevezni engem, de én biza már tántoríthatatlan vagyok ami a lótakarmányozást illeti. a boxba zárt alig mozgatott lónak tényleg a legtutibb koszt a zab, mert abból lehet a legkevésbé baj. Very Happy
húsz éve a fő abraktakarmány nálunk az árpa és a kukorica. zabot kb. maximum az össz takarmány mennyiség húsz százalékában etetünk. etetünk persze mást is, néha búzát, tritikálét, korpát természetesen, mondjuk rozsot nem. Very Happy
mint ahogy azt is tudom, hogy vannak lóegyedek, akik pillangósok nélkül is jól tudnak kinézni, de a lótáplálás elengedhetetlen szálasa a lucerna széna is. thumbs up
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Csüt. Szept. 02, 2010 10:22 pm    Hozzászólás témája:  ZAB Hozzászólás az előzmény idézésével

Érdekes módon a PURINA takarmányai kevesebb fehérjét tartalmaznak mint a Zab definíciója.

http://horse.purinamills.com/default.aspx

A rost anyagmennyiség viszont tőbb a legtöbb PURINA takarmányban mint a Zab értéke.

A széna etetésével nyilván elég rostot kap a ló.

-------------

Nálunk erős füvek vannak, nagyon kevés zabot kell etetnünk (különben meghíznak).
Legeltetési időszakban szabadon mennek legelni, és ilyenkor csak reggel és este kapnak zabot.
A legelőn nincs lucerna, csak a kaszálón van a vetőmag keverék miatt, így októbertől áprilisig kapnak kevert lucernás szénát..

A kukorica feldolgozatlan állapotban (hőkezelés nélkül) nehezen emészthető, így nem adunk nekik csak hőfeltárt formában, és csak télen. Árpát nem etettem még.

A napraforgó kis mennyiségben izlik nekik (megennének akármennyit) de a magas olajtartalom miatt csak keveset adunk, de állítólag biotin tartalma miatt hasznos a pata szempontjából is.

A rost anyag igényt a szalmából is kiegészítik (sajnos sokszor magánterületek szalmáját kapjuk, az meg tele van maggal (vacakabb kombájnal aratják). Ilyenkor vigyázni kell mert úgy eszik mint a cukrot.
Vissza az elejére
C_ROffline
Residenter
Residenter

HozzászólásElküldve: Pént. Szept. 03, 2010 4:37 pm    Hozzászólás témája:  Takarmány Hozzászólás az előzmény idézésével

Találtam egy értékelhető, összefoglaló dolgozatot a lótakarmányokról

http://www.pointernet.pds.hu/lovaglas/tudas/publication/takarmany/20100903100557725000000519.html

Sok kérdésre választ ad, és van benne egy csomó új dolog amiről nem mindenki hallott. (felteszek még párat)

A megszokás alapú táplálás szempontjából fontosak ezek a lehetőségek.
-------------------------------------------------------------------------
Csak egy példa.
Az új lovunk (1,5 éves van nálunk) kondíciójával nem volt gond, mert mindent megeszik amit talál (kivétel vasszög, tégla, és egyéb nem szerves anyagok).
Az izmai viszont nem voltak fejlesztve (formája az szép volt, de gyenge volt a tolóereje, hamar kimerült, stb. csurgott róla a víz egy szokásos terep megterhelése esetén.

Átgondoltuk a táplálását és csináltunk egy csomó változtatást.
Szóval izom erősítés volt a cél, elhízás kockázata nélkül.

Az eredmény: gyakorlatilag nem tudjuk leterhelni, megy naponta
2 x 20 km-t úgy hogy fel sem veszi.
Ezen a nyárom a gyorsaságát próbálta edzéssel fokozni a lányom.
Ma már úgy rajtol mint egy F1 versenyautó, hirtelen csinál magának 2-3 lóhossz előnyt és a vágtát 1,5-2 km re növelték egy szuszra (minden kényszer nélkül, mert menne akármeddig).
Alig bírom utolérni a másik lóval (hosszabb távon és a lovas súlykülönbséget is leküzde (50 a lányom és 80 kb én) ) azért még jók vagyunk de csak rövid ideig, mert nem lehet megállítani a fejlődését Razz

Persze lelkesedik érte a leányzóm, mert a természete is rendkívül megnyerő
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1254334778292&ref=mf
Wink
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához   Nyomtatható verzió    Tartalomjegyzék -> Zabos Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Forum Powered by phpBB 2.0.16 © 2001, 2002 phpBB Group
Magyar fordítás © 2003. Andai Szilárd